fbpx

Przepis na chrzan domowej roboty

by Dorota Zalepa
14 komentarzy
chrzan domowej roboty

W ramach zdrowego odżywiania, o którym nie zapomniałam, mam dla Was przepis na chrzan domowej roboty. Czyli bez konserwantów, ulepszaczy i różnych E.

Taki chrzan domowej roboty to jest dopiero prawdziwy, ostry chrzan. Te sklepowe mogą się schować!

 

chrzan przepis

 

Składniki

  • 3 duże korzenie chrzanu
  • 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Obrane korzenie chrzanu dobrze jest uprzednio namoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Nie będzie taki suchy. Następnie trzemy go na tarce o drobnych okach, tej samej, której używamy do tarcia ziemniaków. To jest najtrudniejsza część, bo łzy lecą strumieniami :) Do startego chrzanu dodajemy sok z połowy cytryny, dzięki niemu chrzan nie zbrązowieje, 1 płaską łyżeczkę brązowego cukru (ja użyłam trzcinowego nierafinowanego), 3 łyżki śmietany 18 %, szczyptę soli. Mieszamy i próbujemy. Jeśli chcemy by chrzan był łagodniejszy, dodajemy więcej śmietany. Przekładamy do suchego, uprzednio wyparzonego słoiczka. Podczas świąt sprawdził się rewelacyjnie do wszelkiego rodzaju pieczeni.

 przepis na chrzan

 

Coraz więcej własnych przetworów pojawia się w mojej kuchni. Na blogu znajdziecie także przepis na prawdziwy cukier waniliowy (a nie wanilinowy, który widzimy na półkach sklepowych), a także ogólne zasady zdrowego odżywiania. Odświeżam je sobie co jakiś czas, bo czasem lenistwo bierze górę i wracam do wcześniejszych, złych nawyków żywieniowych.

 

Temat zdrowego odżywiania pojawi się jeszcze nie raz w tym roku. Zastanawiam się czy nie stworzyć osobnej kategorii o zdrowym stylu życia. Co o tym myślicie? Chcielibyście czytać więcej takich postów?

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

14 komentarzy

Zaciesz 5 stycznia 2014 - 18:13

Zawsze byłam ciekawa jak zrobić własny dobry chrzan, a tu proszę :) Z pewnością wypróbuje, bo te kupne to dla mnie zawsze za lekkie albo szybko wietrzeją.

Odpowiedz
Facet bloguje 5 stycznia 2014 - 18:31

Uwielbiam, często kupuję chrzan do wędlin,ale to nie to samo…brakuje mi tego co moim rodzice robili 25 lat temu, aż dziwne, że to pamiętam…prawdziwy, ostry…nie tylko sam smakował wspaniale, ale ćwikła była naprawdę wspaniała…

Odpowiedz
Dorota Zalepa 5 stycznia 2014 - 19:17

Też pamiętam chrzan z dzieciństwa. Był ostry jak piorun, to nie to co dzisiejsze sklepowe słabiaki :)

Odpowiedz
Just Lovely 5 stycznia 2014 - 21:49

Chrzan jest obowiązkowy w mojej lodówce :)

Odpowiedz
Little Glam Dress 5 stycznia 2014 - 23:43

mojej mamie też się czasem udaje i robi takie cudo :) mocny ale ma mój ulubiony zapach :) zresztą wszystko co z własnego ogródka :)

Odpowiedz
Asia z http://ilikemyself-asiar.blogspot.com/ 6 stycznia 2014 - 13:23

może zamiast trzec go na tarce można “urzeć: w mikserze od blendera, bo perspektywa lzawiacych oczu powoduje że wolę nawet ten słabiutki ze sklepu;), pamietam jak moi rodzice robili chrzan, to było wydarzenie że ho ho, właśnie przez to szczypanie w oczy ;)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 6 stycznia 2014 - 13:37

Ja próbowałam w maszynie do tarcia ziemniaków i wychodziły zbyt duże wiórki, więc nie wiem jakby sobie poradził blender.

Odpowiedz
Wiktor Majorkiewicz 6 stycznia 2014 - 14:34

Chrzan szczególnie do świątecznych pieczeni, to jest to :) Musiałbym spróbować takiego własnej roboty.

Odpowiedz
Kasia D. 6 stycznia 2014 - 14:38

mój teść robił i robi domowy cały czas.
fakt jest ostrzejszy, ale o niebo lepszy ;)

Odpowiedz
Kamila 6 stycznia 2014 - 15:57

u nas chrzan domowej roboty też gości w lodówce za sprawą mojego taty:).
P.S. od ,,Mikołaja,, dostałam książkę Julii Bator , o której pisałaś. po pobieżnej analizie połowy książki wpadłam w lekką panikę co my za świństwa jemy na co dzień!!!Mobilizuję siły, żeby zacząć zdrowiej odżywiać swoja rodzinę także jestem jak najbardziej ZA artykułami o zdrowej żywności:)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 6 stycznia 2014 - 17:12

No ja jak ją przeczytałam gotowa byłam pozbyć się połowy żywności, którą miałam. Nie zrobiłam tego, bo staram się nie wyrzucać jedzenia, zamiast tego zaczęłam kupować bardziej świadomie. Nie miałam skrupułów co do cukru wanilinowego, kisieli i budyniów z torebki, przypraw zawierających ulepszacze smaku. Zaczęłam czytać skrupulatnie etykiety w sklepie.

Im więcej naturalnej żywności i przetworów tym lepiej. Ty masz sporo słoików, więc nie jest źle :)

Odpowiedz
Small Sapphire 7 stycznia 2014 - 00:03

O Boziuniu jak mi się zachciało takiego chrzanu! Im mocniejszy tym lepszy! Nie sądziłam, że to takie proste jeżeli chodzi o wykonanie :) Zrobię na pewno!!!

Odpowiedz
Królowa Karo 7 stycznia 2014 - 20:18

O, tak, tak! Poproszę więcej takich postów, bo dla mnie ma to być rok zdrowego żywienia :) A oczami wyobraźni poczułam jak ostry jest ten chrzan.

Odpowiedz
Winnie 30 stycznia 2014 - 00:02

Click on the item you want or leave it as it uses random proxy
from home psn code generator country of the user connected.

As we reported earlier today that Twisted Pixel the developer of such family friendly titles as explosion man and
the guns trigger have officially been bought by Microsoft.

Odpowiedz

Zostaw komentarz