fbpx

Przepis na chrzan domowej roboty

by Dorota Zalepa
14 komentarzy
chrzan domowej roboty

W ramach zdrowego odżywiania, o którym nie zapomniałam, mam dla Was przepis na chrzan domowej roboty. Czyli bez konserwantów, ulepszaczy i różnych E.

Taki chrzan domowej roboty to jest dopiero prawdziwy, ostry chrzan. Te sklepowe mogą się schować!

 

chrzan przepis

 

Składniki

  • 3 duże korzenie chrzanu
  • 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Obrane korzenie chrzanu dobrze jest uprzednio namoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę. Nie będzie taki suchy. Następnie trzemy go na tarce o drobnych okach, tej samej, której używamy do tarcia ziemniaków. To jest najtrudniejsza część, bo łzy lecą strumieniami :) Do startego chrzanu dodajemy sok z połowy cytryny, dzięki niemu chrzan nie zbrązowieje, 1 płaską łyżeczkę brązowego cukru (ja użyłam trzcinowego nierafinowanego), 3 łyżki śmietany 18 %, szczyptę soli. Mieszamy i próbujemy. Jeśli chcemy by chrzan był łagodniejszy, dodajemy więcej śmietany. Przekładamy do suchego, uprzednio wyparzonego słoiczka. Podczas świąt sprawdził się rewelacyjnie do wszelkiego rodzaju pieczeni.

 przepis na chrzan

 

Coraz więcej własnych przetworów pojawia się w mojej kuchni. Na blogu znajdziecie także przepis na prawdziwy cukier waniliowy (a nie wanilinowy, który widzimy na półkach sklepowych), a także ogólne zasady zdrowego odżywiania. Odświeżam je sobie co jakiś czas, bo czasem lenistwo bierze górę i wracam do wcześniejszych, złych nawyków żywieniowych.

 

Temat zdrowego odżywiania pojawi się jeszcze nie raz w tym roku. Zastanawiam się czy nie stworzyć osobnej kategorii o zdrowym stylu życia. Co o tym myślicie? Chcielibyście czytać więcej takich postów?

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy