fbpx

10 pomysłów na zdrowe śniadanie

by Dorota Zalepa
28 komentarzy

Weekendowe śniadania są dla mnie sposobem na celebrowanie czasu z rodziną. Zazwyczaj przyrządzam coś specjalnego, na przykład naleśniki, placuszki lub jajka pod różnymi postaciami. Zasiadamy wspólnie do stołu i rozmawiamy, słuchamy nastrojowej muzyki, snujemy plany na weekend. To jest czas, który pozwala mi przestawić się z trybu codziennej pracy, w tryb weekendowy. Ważne jest dla mnie także podanie śniadania. Zaparzam herbatę w zaparzaczu, na tyle dużo, byśmy mogli zrobić sobie dolewkę, dodaję plasterek cytryny, wyjmuję piękny serwis, układam sztućce i serwetki. Czujemy się wtedy nieco bardziej odświętnie, choć zasiadamy do stołu jeszcze w piżamach.

Jeśli tak jak ja celebrujecie śniadania, to mam dziś dla Was 10 przepisów na zdrowe śniadanie.

 

10 pomysłów na zdrowe śniadanie

 

Placuszki orkiszowe z bananami

Lądują na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu. Czasami w formie śniadania, czasami na kolację. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Do tego rosną jak na drożdżach, choć spulchniaczem jest jedynie łyżeczka sody oczyszczonej. Przepis znajdziecie tutaj.

zdrowe śniadanie

 

Szakszuka

Idealnie sprawdza się podczas jesiennych i zimowych poranków. Bardzo dobrze rozgrzewa (robię ją w lekko pikantnej wersji), jest sycąca na długie godziny. Można ją dowolnie modyfikować i dodawać różne składniki. Bazą są oczywiście pomidory. Podstawowy przepis znajdziecie tutaj.

zdrowe śniadanie

 

Jajka w kokilkach

Kolejny świetny przepis na jajka. Uwielbiamy je jeść w każdej postaci – gotowane czy smażone. Ta wersja to jajka zapiekane w kokilkach, z dodatkiem warzyw i sera mozzarella, ale podobnie jak w przypadku szakszuki zawartość możemy zmieniać w zależności od tego co mamy w lodówce. Warto dodać ząbek czosnku, który czyni potrawę bardziej wyrazistą. Zajrzyjcie do przepisu tutaj.

zdrowe śniadanie

 

Placek owsiany

To forma owsianki, którą lubię najbardziej. Tradycyjna jakoś do końca mi nie podchodzi, więc szukam urozmaicenia, bo płatki owsiane górskie są bardzo zdrowe. Placek polewam syropem klonowym i dodaję owoce. Danie, które dostarcza energii na długie godziny. Zajrzyjcie do przepisu tutaj.

pomysły na zdrowe śniadanie

 

Budyń jaglany

Bardzo sycący i zdrowy posiłek, który spożywam zawsze wtedy, gdy wiem, że czeka mnie dużo pracy i mogę nie znaleźć czasu na drugie śniadanie. Jaglanka uwalnia zawarte w niej węglowodany przez długi czas, dzięki czemu cały czas czujemy przypływ energii. Dodaję do niej banana i mleczko kokosowe, które można zastąpić zwykłym jeśli wolicie. Tutaj znajdziecie przepis.

zdrowe śniadanie

 

Pieczona owsianka

Kolejna forma owsianki, która bardziej mi podchodzi od jej tradycyjnej formy. Zapiekam ją w piekarniku, dzięki czemu ma bardziej stałą formę. Można dodawać do niej owoce, orzechy, a nawet kawałki czarnej czekolady. Podstawowy przepis znajdziecie tutaj.

 

zdrowe śniadanie

 

Koktajl owsiany

Możemy wypić taki koktajl na śniadanie lub drugie śniadanie. Świetnie się sprawdza także po treningu, ponieważ jako mieszanka białka i węglowodanów uzupełnia niedobory powstałe na skutek wysiłku fizycznego. Przepis zawiera sporą dawkę płatków owsianych oraz siemienia lnianego. Bazą jest oczywiście jogurt naturalny. Zajrzyjcie do przepisu tutaj.

przepisy na zdrowe śniadanie

 

Chlebek bananowy z własnej roboty kremem czekoladowym

Jemy go zazwyczaj na drugie śniadanie, albo jako przekąskę, gdy dopadnie nas głód na słodycze. Można zapakować go także do pracy lub w podróż. Przepis bazuje na bananach, mące orkiszowej i owsianej. Natomiast bazą do czekoladowego kremu jest awokado. Przepis znajduje się tutaj.

zdrowe śniadanie

 

Pasta z makreli

Pracuję nad tym by wprowadzić więcej ryb do mojego menu. Ta pasta pojawia się u nas mniej więcej raz w miesiącu. Ryby są bogate w zdrowe tłuszcze, m.in. kwasy Omega 3, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, mózgu, serca, pamięć. Zajrzyjcie do przepisu tutaj.

zdrowe śniadanie

 

Amerykańskie pankejki

Pyszne i proste w przygotowaniu prawdziwe amerykańskie pankejki na bazie maślanki.  To ulubione danie mojego dziecka. Zajrzyjcie do przpisu tutaj.

zdrowe śniadanie

 

Wychodzę z założenia, że to jak rozpoczynamy dzień, rzutuje na jego dalszy przebieg, dlatego staram się by śniadanie było smaczne i pożywne. To nie może być coś na szybko złapane w biegu. A jak Wy podchodzicie do śniadań? Celebrujecie je, czy nie przywiązujecie do nich większej wagi? A może wychodzicie z domu bez śniadania? Jeśli znacie jakiś smaczny przepis na zdrowe śniadanie, koniecznie się nim podzielcie. :)

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




28 komentarzy

M 15 września 2017 - 19:03

bardzo podobają mi się zdjęcia! Niestety większość przepisów nie jest dla mnie, bo nie lubię śniadań na słodko :(

Odpowiedz
Dorota Zalepa 15 września 2017 - 19:13

Pozostają w takim razie jajka, owsiankę też można zrobić bez banana, który nadaje słodki smak. A co lubisz jadać na śniadanie?

Odpowiedz
M 18 września 2017 - 14:14

zwykle jadam jajka pod różnymi postaciami albo właśnie pasty na kanapki ;)
widziałam, że pytałaś o pastę jajeczną więc podam Ci przepisy na pasty, które ja bardzo lubię ;)
Pasta z tuńczyka z jajkami – 2 puszki odsączonego z zalewy tuńczyka, 1 cebula, ogórki kiszone (ilość wedle uznania, ja lubię dużo więc daję 5), 5 jajek, majonez, sól i pieprz do smaku
Pasta z tuńczykiem z białym serem (tę uwielbiam, chociaż początkowo to połączenie wydawało mi się dziwne) – puszka tuńczyka odsączonego z zalewy, 250g białego sera, 2 ogórki kiszone, 1 mała cebula, łyżka majonezu, sól, pieprz i koperek (początkowo pomijałam koperek, jednak z nim smak jest jeszcze lepszy) ;)
Jeśli chodzi o pastę jajeczną ja zwykle robię taką „na oko”, do której dodaję co akurat mam. Dla mnie super jest połączenie jajek, pora, rzodkiewek i majonezu – ale nie mam pojęcia w jakich proporcjach :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 18 września 2017 - 21:39

Ooo bardzo dziękuję! Uwielbiam pasty jajeczne i na pewno wypróbuję. :* Ściskam!

Odpowiedz
Patrycja Czarnota 15 września 2017 - 20:13

U nas w weekend zazwyczaj jest jajecznica z cebula i pieczarkami, do tego zawsze świeże warzywa :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 17 września 2017 - 17:09

Jajecznicy z pieczarkami jeszcze nie jadłam, z kurkami owszem, ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że mogą być pieczarki. Muszę wypróbować takiej wersji. :)

Odpowiedz
Anna Jędrzejewska 18 września 2017 - 14:46

U mnie też króluje jajecznica z pieczarkami (bez cebuli) lub szczypiorkiem :) Często jest też omlet, najczęściej na słodko, rzadziej wytrawny – właśnie z pieczarkami, cebulą, szynką. Omlet na słodko jest właściwie jedynym śniadaniem, które jem na słodko, preferuję jednak śniadania wytrawne :)

Odpowiedz
Ania Kalemba 16 września 2017 - 09:16

Mniam mniam mniam! Ja już po śniadaniu ale i tak zrobiłam się głodna! :)

Odpowiedz
Kamila z Kreatorni Zmian 17 września 2017 - 17:01

Od razu widać, że przepadasz za śniadaniami na słodko :)

Odpowiedz
Dorota Zalepa 17 września 2017 - 17:08

Lubię, to prawda, ale też uwielbiam jajka w każdej postaci i pasty. Więc w sumie różnie to u mnie bywa. :)

Odpowiedz
Karolina 18 września 2017 - 09:53

Śniadania w moim stylu :) Ja lubię jeszcze jajecznice, pasty jajeczne i wytrawne omlety.

Odpowiedz
Dorota Zalepa 18 września 2017 - 10:38

Też je uwielbiam. Znasz jakiś fajny przepis na pastę jajeczną?

Odpowiedz
Karolina 18 września 2017 - 14:26

U mnie króluje klasyka, czyli jajko, majonez, szczypiorek, sól, pieprz :) Ale robię też pastę jajeczną z kwestii smaku: 3 ugotowane jajka, pół ząbka czosnku, dojrzałe awokado, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz, łyżeczka oliwy, rzeżucha/szczypiorek, można dodać 1-2 łyżeczki majonezu, ale jak awokado jest bardzo dojrzałe, to często majonez pomijam.

Odpowiedz
Dorota Zalepa 18 września 2017 - 15:02

Bardzo dziękuję za przepis, akurat mam awokado, więc zrobię pastę jajeczną według przepisu. Kroisz awokado w kostkę, czy rozgniatasz widelcem?

Odpowiedz
Karolina 18 września 2017 - 16:46

w dosyć drobną kostkę :)

Dorota Zalepa 21 września 2017 - 19:35

Zrobiłam tę pasę, jest pyyyszna! Dziękuję! :*

Monika Bronicka 18 września 2017 - 11:25

Alternatywne formy owsianki oraz przepisy z jajkami, to z chęcią wypróbuję :)

Odpowiedz
Projekt Dom 18 września 2017 - 18:00

Fajne pomysły, na pewno wypróbuję te których jeszcze nie znam. Pasta z makreli – moje dzieciństwo – uwielbiam! Pozdrawiam

Odpowiedz
Dorota Zalepa 20 września 2017 - 12:18

Mnie też kojarzy się z dzieciństwem, zresztą przepis właśnie zaczerpnięty z mojego rodzinnego domu. :) Muszę znowu zrobić. :)

Odpowiedz
Królowa Karo 18 września 2017 - 23:29

Same wspaniałości! U mnie też weekend to czas niespiesznych śniadań i celebrowania poranków. W tygodniu bywa z tym różnie.

Odpowiedz
Dorota Zalepa 20 września 2017 - 12:19

Wiadomo, w tygodniu trudniej znaleźć czas na nieśpieszne śniadanie, choć ja zawsze staram się coś wymyślić. :) Na szybko wybieram placek owsiany. :)

Odpowiedz
Joanna (Koneserka Czekolady) 21 września 2017 - 13:09

Większość z tych dań pojawia się u mnie w domu regularnie. Uwielbiam jajka pod każdą postacią, więc gdy mam okazję zrobić coś smacznego i mam więcej czasu rano, to ją wykorzystuję :) Zdecydowanie jem za mało ryb, ponieważ mój narzeczony ich nie lubi. Ostatnio jednak udaje mi się przemycić ją w wielu daniach, które mu smakuję. Pasta z makreli jednak nie przejdzie, więc jem ją tylko w domu rodzinnym :)

Odpowiedz
Ewa | Day with Coffee 23 września 2017 - 16:00

Musze wypróbować placek owsiany – wygląda świetnie i jest fajną alternatywą tradycyjnej wersji. Szakszukę uwielbiam, jest faktycznie bardzo sycąca:)

Odpowiedz
Dotee - Witaj Słońce 28 września 2017 - 11:32

Wszystko bym jadła, a szakszukę najbardziej ;) – a ja bardzo lubię zrobić owsiany omlecik na słodko i do tego np. maliny czy śliwki odrobinę podgrzane żeby puściły sok :) Zdrowe śniadanie dla bardzo leniwych.

Odpowiedz
Dagmara 19 lutego 2019 - 10:35 Odpowiedz
Andrzej Borek 18 kwietnia 2019 - 00:13

moim sposobem są tosty! Ale takie zdrowe, kupiłem specjalnie Toster BREVILLE High Gloss bo jest na 4 od razu! polecam bo toświetny pomysł na rodzinne śniadania

Odpowiedz
swiat orkiszu 21 lipca 2020 - 15:09

Produkty orkiszowe czy to na śniadanie czy kolację czy też na obiad zawsze będą dobrym wyborem. Są świetnym zamiennikiem pszenicy i są lepiej tolerowane przez nasz organizm. Dlatego my dla orkiszu jesteśmy na tak

Odpowiedz
Honorata 4 października 2024 - 19:46

Spróbowałam chlebek bananowy i mam nowe ulubione śniadanie :D

Odpowiedz

Zostaw komentarz