fbpx

Cukier waniliowy i budyń waniliowy, oraz nowy cykl: KAMERALNE ŚWIĘTA

by Dorota Zalepa
14 komentarzy
cukier waniliowy

Za miesiąc Święta Bożego Narodzenia. Dla mnie jest to najprzyjemniejszy akcent zimy. 30 dni zleci jak z bicza strzelił, warto więc zawczasu pomyśleć, jak chcemy je spędzić i co przygotujemy na Wigilię.

Postanowiłam stworzyć taki cykl świątecznych wpisów na blogu pod nazwą KAMERALNE ŚWIĘTA. Takie tematyczne wpisy (nie tylko kulinarne) będą sukcesywnie pojawiały się na blogu i będą przeplatane z „normalnymi” wpisami.

Cukier waniliowy (nie wanilinowy)

cukier_waniliowy

Jest to niezbędny dodatek do ciast, a te z pewnością pojawią się na świątecznym stole. Do tej pory używałam dostępnego w sklepach cukru wanilinowego, który oprócz tego, że z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego, to do zdrowych nie należy. My możemy taki cukier przyrządzić sobie sami. Przepis jest tak banalnie prosty, że nie warto już sięgać po chemię dostępną w sklepach.

Składniki na cukier waniliowy

  • 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii

Laski wanilii najlepiej zamówić przez Internet, bo te w sklepach są dosyć drogie. 1 laska wanilii w internecie kosztuje około 2 zł, w sklepie nawet kilkanaście złotych.

cukier_waniliowy2

Laskę wanilii przekrawamy na pół i wydrążamy nożem ziarenka. Następnie kroimy ją na 2 centymetrowe kawałki. Do suchego szklanego i szczelnego pojemnika (np. słoika) wsypujemy pół szklanki cukru, następnie ziarenka i kawałki laski wanilii, zasypujemy pozostałym cukrem i mieszamy. Zakręcamy przykrywką i odstawiamy. Po tygodniu cukier waniliowy własnej roboty gotowy!

Inne posty z cyklu ZDROWE ODŻYWIANIE możecie przejrzeć klikając TUTAJ

Budyń waniliowy

Mając już cukier waniliowy możemy przyrządzić sobie prawdziwy budyń waniliowy.

budyn_waniliowy

Składniki na budyń waniliowy

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Do rondelka wlewamy 1 ½ szklanki mleka, łyżkę masła, łyżkę cukru, cukru waniliowego i zagotowujemy. W międzyczasie do wysokiego naczynia wlewamy pozostałe pół szklanki mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i rozrabiamy mikserem. Rozrobioną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy jeszcze parę minut cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Przelewamy do miseczki i posypujemy pokruszoną gorzką czekoladą lub dowolną konfiturą.

Smacznego!

[Inspiracja – Julita Bator Zamień chemię na jedzenie]

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy