Za miesiąc Święta Bożego Narodzenia. Dla mnie jest to najprzyjemniejszy akcent zimy. 30 dni zleci jak z bicza strzelił, warto więc zawczasu pomyśleć, jak chcemy je spędzić i co przygotujemy na Wigilię.
Postanowiłam stworzyć taki cykl świątecznych wpisów na blogu pod nazwą KAMERALNE ŚWIĘTA. Takie tematyczne wpisy (nie tylko kulinarne) będą sukcesywnie pojawiały się na blogu i będą przeplatane z “normalnymi” wpisami.
Cukier waniliowy (nie wanilinowy)
Jest to niezbędny dodatek do ciast, a te z pewnością pojawią się na świątecznym stole. Do tej pory używałam dostępnego w sklepach cukru wanilinowego, który oprócz tego, że z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego, to do zdrowych nie należy. My możemy taki cukier przyrządzić sobie sami. Przepis jest tak banalnie prosty, że nie warto już sięgać po chemię dostępną w sklepach.
Składniki na cukier waniliowy
- 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
Laski wanilii najlepiej zamówić przez Internet, bo te w sklepach są dosyć drogie. 1 laska wanilii w internecie kosztuje około 2 zł, w sklepie nawet kilkanaście złotych.
Laskę wanilii przekrawamy na pół i wydrążamy nożem ziarenka. Następnie kroimy ją na 2 centymetrowe kawałki. Do suchego szklanego i szczelnego pojemnika (np. słoika) wsypujemy pół szklanki cukru, następnie ziarenka i kawałki laski wanilii, zasypujemy pozostałym cukrem i mieszamy. Zakręcamy przykrywką i odstawiamy. Po tygodniu cukier waniliowy własnej roboty gotowy!
Budyń waniliowy
Mając już cukier waniliowy możemy przyrządzić sobie prawdziwy budyń waniliowy.
Składniki na budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
Do rondelka wlewamy 1 ½ szklanki mleka, łyżkę masła, łyżkę cukru, cukru waniliowego i zagotowujemy. W międzyczasie do wysokiego naczynia wlewamy pozostałe pół szklanki mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i rozrabiamy mikserem. Rozrobioną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy jeszcze parę minut cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Przelewamy do miseczki i posypujemy pokruszoną gorzką czekoladą lub dowolną konfiturą.
Smacznego!
[Inspiracja – Julita Bator Zamień chemię na jedzenie]
14 komentarzy
No fajny pomysłem z tym cyklem ,,Kameralne święta,,. Czekam na jakieś świąteczne ciasteczka w Twoim wykonaniu:)
Będą ciasteczka, będą tez posty nie związane z jedzeniem :)
To ja zatem czekam na pierniczki ;)
Fantastyczny pomysł! Sama zawsze mam problem z dostaniem cukru waniliowego w Hiszpani, więc bardzo przyfa mi się Twoja porada. Jutro kupię wanilię. Pozdrawiam cieplutko, Ania.
Też stosuję ten sposób z laską wanilii. Chyba zobaczyłam to kiedyś w jakimś programie Nigelli Lawson. Taki cukier waniliowy rzeczywiście jest świetny i jak pachnie!
Jest przede wszystkim zdrowszy i bardziej naturalny niż ten wanilinowy.
Widzę w Twoich przepisach duży wpływ lektury książki Julity Bator ;) – trzymaj tak dalej, ale muszę przyznać, że jak przeczytałem rozdział o cukrze to byłem w szoku, a pogłębiłem go jeszcze bardziej zaglądając do szuflady z dodatkami do pieczenia i sklepu na dziale cukru WANILIOWEGO, cóż przykre jest, że producenci tak nas oszukują i wciskają cukier wanilinowy ;( Górą czytanie etykiet!
Pozdrawiam i życzę dalszej konsekwencji w zdrowym działaniu.
Tak, książka wpłynęłam na moje odżywianie. Cukier został bardzo ograniczony w spożyciu, a słodyczy prawie nie kupuję. Torebki z cukrem wanilinowym, różnymi budyniami i kisielami poszły do kosza.
Budyn zapowiada się smakowicie:))
Polecam ciasto marchewkowe :) ostatnio robiłam po raz pierwszy.. super :) Bardzo fajny cykl “Kameralne święta” – będę zaglądać :)
Hej ! Jestem pod ogromnym wrażenie Twojego bloga. Pięknie, praktycznie i pomysłowo ! Trafiłam tutaj przypadkowo i zatopiłam się na kilka godzin. :)
Hej Ania :) Bardzo mi miło, dziękuję :)
muszę zrobić!
jak to niewiele potrzeba żeby mieć coś smacznego i ‘zdrowego’ ;)
W jakich sprawdzonych sklepach internetowych można dostać tak tanio wanilię?