fbpx

Cukier waniliowy i budyń waniliowy, oraz nowy cykl: KAMERALNE ŚWIĘTA

by Dorota Zalepa
14 komentarzy
cukier waniliowy

Za miesiąc Święta Bożego Narodzenia. Dla mnie jest to najprzyjemniejszy akcent zimy. 30 dni zleci jak z bicza strzelił, warto więc zawczasu pomyśleć, jak chcemy je spędzić i co przygotujemy na Wigilię.

Postanowiłam stworzyć taki cykl świątecznych wpisów na blogu pod nazwą KAMERALNE ŚWIĘTA. Takie tematyczne wpisy (nie tylko kulinarne) będą sukcesywnie pojawiały się na blogu i będą przeplatane z “normalnymi” wpisami.

Cukier waniliowy (nie wanilinowy)

cukier_waniliowy

Jest to niezbędny dodatek do ciast, a te z pewnością pojawią się na świątecznym stole. Do tej pory używałam dostępnego w sklepach cukru wanilinowego, który oprócz tego, że z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego, to do zdrowych nie należy. My możemy taki cukier przyrządzić sobie sami. Przepis jest tak banalnie prosty, że nie warto już sięgać po chemię dostępną w sklepach.

Składniki na cukier waniliowy

  • 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii

Laski wanilii najlepiej zamówić przez Internet, bo te w sklepach są dosyć drogie. 1 laska wanilii w internecie kosztuje około 2 zł, w sklepie nawet kilkanaście złotych.

cukier_waniliowy2

Laskę wanilii przekrawamy na pół i wydrążamy nożem ziarenka. Następnie kroimy ją na 2 centymetrowe kawałki. Do suchego szklanego i szczelnego pojemnika (np. słoika) wsypujemy pół szklanki cukru, następnie ziarenka i kawałki laski wanilii, zasypujemy pozostałym cukrem i mieszamy. Zakręcamy przykrywką i odstawiamy. Po tygodniu cukier waniliowy własnej roboty gotowy!

Inne posty z cyklu ZDROWE ODŻYWIANIE możecie przejrzeć klikając TUTAJ

Budyń waniliowy

Mając już cukier waniliowy możemy przyrządzić sobie prawdziwy budyń waniliowy.

budyn_waniliowy

Składniki na budyń waniliowy

  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Do rondelka wlewamy 1 ½ szklanki mleka, łyżkę masła, łyżkę cukru, cukru waniliowego i zagotowujemy. W międzyczasie do wysokiego naczynia wlewamy pozostałe pół szklanki mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i rozrabiamy mikserem. Rozrobioną masę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy jeszcze parę minut cały czas mieszając, by nie zrobiły się grudki. Przelewamy do miseczki i posypujemy pokruszoną gorzką czekoladą lub dowolną konfiturą.

Smacznego!

[Inspiracja – Julita Bator Zamień chemię na jedzenie]

 

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

14 komentarzy

Anonim 24 listopada 2013 - 20:24

No fajny pomysłem z tym cyklem ,,Kameralne święta,,. Czekam na jakieś świąteczne ciasteczka w Twoim wykonaniu:)

Odpowiedz
Dorota 24 listopada 2013 - 21:00

Będą ciasteczka, będą tez posty nie związane z jedzeniem :)

Odpowiedz
Baba Jedna 24 listopada 2013 - 20:37

To ja zatem czekam na pierniczki ;)

Odpowiedz
Kreatywny Slub 24 listopada 2013 - 20:44

Fantastyczny pomysł! Sama zawsze mam problem z dostaniem cukru waniliowego w Hiszpani, więc bardzo przyfa mi się Twoja porada. Jutro kupię wanilię. Pozdrawiam cieplutko, Ania.

Odpowiedz
małaimama 24 listopada 2013 - 21:19

Też stosuję ten sposób z laską wanilii. Chyba zobaczyłam to kiedyś w jakimś programie Nigelli Lawson. Taki cukier waniliowy rzeczywiście jest świetny i jak pachnie!

Odpowiedz
Dorota 24 listopada 2013 - 21:54

Jest przede wszystkim zdrowszy i bardziej naturalny niż ten wanilinowy.

Odpowiedz
Paweł 25 listopada 2013 - 01:08

Widzę w Twoich przepisach duży wpływ lektury książki Julity Bator ;) – trzymaj tak dalej, ale muszę przyznać, że jak przeczytałem rozdział o cukrze to byłem w szoku, a pogłębiłem go jeszcze bardziej zaglądając do szuflady z dodatkami do pieczenia i sklepu na dziale cukru WANILIOWEGO, cóż przykre jest, że producenci tak nas oszukują i wciskają cukier wanilinowy ;( Górą czytanie etykiet!
Pozdrawiam i życzę dalszej konsekwencji w zdrowym działaniu.

Odpowiedz
Dorota 25 listopada 2013 - 09:38

Tak, książka wpłynęłam na moje odżywianie. Cukier został bardzo ograniczony w spożyciu, a słodyczy prawie nie kupuję. Torebki z cukrem wanilinowym, różnymi budyniami i kisielami poszły do kosza.

Odpowiedz
Malgosia 25 listopada 2013 - 09:05

Budyn zapowiada się smakowicie:))

Odpowiedz
Just Lovely 25 listopada 2013 - 11:52

Polecam ciasto marchewkowe :) ostatnio robiłam po raz pierwszy.. super :) Bardzo fajny cykl “Kameralne święta” – będę zaglądać :)

Odpowiedz
Ania 25 listopada 2013 - 19:25

Hej ! Jestem pod ogromnym wrażenie Twojego bloga. Pięknie, praktycznie i pomysłowo ! Trafiłam tutaj przypadkowo i zatopiłam się na kilka godzin. :)

Odpowiedz
Dorota 25 listopada 2013 - 19:32

Hej Ania :) Bardzo mi miło, dziękuję :)

Odpowiedz
Kasia D. 6 stycznia 2014 - 15:02

muszę zrobić!

jak to niewiele potrzeba żeby mieć coś smacznego i ‘zdrowego’ ;)

Odpowiedz
oczko 27 maja 2016 - 13:33

W jakich sprawdzonych sklepach internetowych można dostać tak tanio wanilię?

Odpowiedz

Zostaw komentarz