fbpx

Najlepsza kawa

by Dorota Zalepa
25 komentarzy
najlepsza kawa

Po przeczytaniu książki Julity Bator Zamień chemię na jedzenie, pierwszą rzeczą, którą zmieniłam w swoim żywieniu jest kawa. Uwielbiam kawę, na różne sposoby. Jednak im bardziej wyszukane i z większą ilością dodatków, tym kawa staje się mniej zdrowa i bardziej kaloryczna. No dobra, ja kalorii liczyć nie muszę, ale na zdrowe odżywianie zaczęłam patrzeć poważniej.

Kawa rozpuszczalna

Do tej pory piłam kawę rozpuszczalną z mlekiem i cukrem. Gdzieś tam słyszałam, że do najzdrowszych nie należy, ziarna kawy poddawane są skomplikowanej obróbce technologicznej, by powstał rozpuszczalny proszek lub granulki kawy.

Ma swoje zalety- jest łatwa i szybka w obsłudze. Nie potrzebujemy żadnych zaparzaczy i ekspresów, nie trzeba czekać tych kilku minut aż się zaparzy, a do zmywania pozostaje nam tylko kubek.

Wady kawy rozpuszczalnej niewątpliwie do mnie przemawiają. Sam fakt, że naturalne ziarna kawy poddawane są obróbce technologicznej sprawia, że kawa traci aromat i swoje wartości odżywcze, a zawartość kofeiny znacznie się zmniejsza. Zawiera mniejszą ilość przeciwutleniaczy, które chronią nas przed chorobami i spowalniają procesy starzenia się. Dodatkowo taka kawa nie jest obojętna dla naszego żołądka, bo zawiera związki chemiczne poprawiające jej smak i aromat. Kawa rozpuszczalna jest droższa od kawy ziarnistej (lub ziarnistej mielonej). Najgorszym wyborem są kawy typu 3w1, wystarczy spojrzeć na ich skład, w którym zamiast kawy króluje cukier, utwardzany olej roślinny, emulgatory, stabilizatory, substancja przeciwzbrylająca, sól i barwnik.

Kawa ziarnista

Najlepiej wybierać prawdziwą kawę, czyli ziarna. Występują dwa rodzaje kawy: Arabica i Robusta. Arabica jest łagodniejsza i zawiera mniejszą ilość kofeiny, Robusta będzie mocniejsza i bardziej cierpka w smaku. Najbardziej polecana jest  kawa Arabica. Warto czytać etykiety i wybierać te kawy, na których widnieje napis 100 % Arabica. Najlepsza kawa to ta ze świeżo palonych ziaren, zmielona tuż przed zaparzeniem.

Kawa mielona

Kawa mielona traci swój aromat już po godzinie, dlatego tak ważne jest jej przechowywanie. Najlepiej kupować te, które są w szczelnie zamkniętych opakowaniach pod ciśnieniem, a w domu po otwarciu przesypywać do szczelnych pojemników. Dostęp powietrza jej nie służy. Dlatego jeśli mamy młynek do kawy wybierajmy ziarna. Ja jeszcze nie mam młynka, ale na pewno się w niego zaopatrzę (patrz: Nieletnia wishlista).

W czym parzyć kawę?

Do wyboru mamy ekspres ciśnieniowy, przelewowy, dripper, lub wszelkiego rodzaju zaparzacze. Ja nabyłam ostatnio litrowy zaparzacz do kawy. Bardzo wygodny w użyciu. Miałam również czajnik ciśnieniowy (moka) jednak wykonany był ze szkodliwego aluminium więc poszedł w odstawkę. Dla czajników ciśnieniowych zdecydowanie lepsza będzie stal nierdzewna.

zaparzacz do kawy

Z czym pić kawę?

Najlepiej z mlekiem 1,5 – 2 % tłuszczu, świeżym, czyli takim, które w sklepie stoi w lodówce i ma krótszą datę przydatności od mleka UHT.  Kawa z mlekiem jest łagodniejsza w smaku i dla naszego żołądka. Nie wolno wybierać do kawy wszelkich śmietanek w małych pojemniczkach lub śmietanek typu instant. Zawierają masę chemicznych dodatków.

Czy coś jeszcze powinnam dodać? Jaką kawę Wy pijecie, rozpuszczalną czy sypaną? Sami mielicie, czy kupujecie już zmieloną?

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

Close