fbpx

Zamień chemię na jedzenie – Julita Bator

by Dorota Zalepa
25 komentarzy
zamień chemię na jedznie

O książce  Zamień chemię na jedzenie Julity Bator było już głośno w mediach. Zastanawiałam się o co tyle szumu i czemu wciąż tyle się o niej mówi.

Matka trojga dzieci, które nagminnie chorowały, brały antybiotyki by zaraz ponownie być chorymi, postanowiła zgłębić temat żywności i leków, które podawała swoim dzieciom. Instynkt macierzyński doprowadził ją do totalnej zmiany diety swojej rodzinie. Skończyły się choroby, częste wizyty u lekarzy, absencje w szkole. A ona wreszcie mogła odetchnąć.

Postanowiłam tę książkę przeczytać, i nie zdajecie sobie sprawy jak ona małymi kroczkami, z każdym kolejnym rozdziałem zmieniła moje nastawienie do odżywiania się.

Wydawało mi się, że kupuję produkty zdrowe i dobrej jakości, staram się czytać etykiety, jednak mimo wszystko sporo błędów żywieniowych znalazłam w odżywianiu moim i mojej rodziny. Etykiety wielu produktów to istna tablica Mendelejewa, kto by się połapał w tych wszystkich konserwantach, barwnikach, aromatach, różnych cyferkach poprzedzonych literką E. Dzięki temu poradnikowi jest to dużo łatwiejsze.

zdrowe odżywianie

Mam wrażenie, że autorka wychowywała się w tych samych czasach co ja, bo opisuje receptury swojej babci, te same, które królowały u moich dziadków, kiedy to ja byłam dzieckiem. Prawdziwe masło, świeże jajka, owoce prosto z krzaka, miód, własnej roboty chleb. Smaku jajecznicy robionej przez mojego dziadka nigdy nie zapomnę, choć nie potrafię jej odtworzyć. Teraz już wiem dlaczego. Nie to mleko, nie te jajka, nie to masło.

Książka podzielona jest na rozdziały tematyczne dotyczące różnych grup żywności, dlatego bardzo łatwo się w niej odnaleźć i można ją potraktować jako encyklopedię zdrowej żywności. Zawiera też ciekawe przepisy, na smaczne i pozbawione chemii potrawy, pokazuje jak zrobić własne przetwory, chleb a nawet mąkę. Na końcu znajduje się alfabetycznie ułożony indeks nazw oraz Tabela szkodliwych lub potencjalnie szkodliwych dodatków do żywności, dzięki czemu bardzo łatwo odnaleźć informację o, budzących w nas wątpliwości, składnikach chemicznych. Bardzo przydatny okazał się również Subiektywny alfabet nieekologicznych, ale zdrowych produktów żywnościowych, z którego korzystam nagminnie.

zdrowe odżywianie

Zamień chemię na jedzenie. Julita Bator32, 90 zł 24,68 zł

Książka Zamień chemię na jedzenie, mimo że rozprawia w sporej części o chemii, jest napisana bardzo lekkim językiem. Można ją przeczytać w jeden wieczór, jednak ja postanowiłam ją przestudiować. Nabytą wiedzę wciąż sprawdzam w praktyce, wertując produkty w sklepach. Postanowiłam iść śladem autorki i pomału eliminować chemię z pożywienia. Choć wiadomo, że nie da się jej uniknąć całkowicie, jednak w dużym stopniu można ją ograniczyć. Wystarczy zacząć kierować się pewnymi zasadami podczas zakupów.

 

Zachęcam Was do przeczytania tej książki. Wciąż do niej zaglądam, stała się dla mnie świetnym przewodnikiem po produktach, których jest pełno na sklepowych półkach. Chciałabym by zdrowa żywność na stałe zagościła w moim domu.

Jeśli podobał Ci się wpis, proszę udostępnij go dalej. Dziękuję! :)




Podobne wpisy

25 komentarzy

Karolina 30 września 2013 - 18:27

O! Super! Byłam ciekawa tej recenzji. Muszę zatem książkę kupić. A co do wszelkiego rodzaju „E”. Zainstaluj sobie w telefonie bardzo przydatny, darmowy i niewymagający przy korzystaniu połączenia z netem program. Nazywa się e-food. To taki mobilny przewodnik po tym co jemy.. Z opisu producenta „Za sprawą mobilnego dekodera nic nie mówiących symboli błyskawicznie sprawdzisz, co tak naprawdę wchodzi w skład tego, co jesz. Aplikacja e-food wskaże źródło pochodzenia wybranej e-substancji, a także ryzyko lub korzyści, jakie niesie za sobą jej spożycie.
Charakterystyczne ikony nie pozostawiają żadnych wątpliwości, jaki wpływ na zdrowie mają opisywane dodatki.” Z doświadczenia napiszę, że to całkiem przydatna aplikacja podczas zakupów :)

Odpowiedz
Dorota 30 września 2013 - 18:39

Już ją instaluję, o wiele wygodniej z telefonem, niż książką w ręku :) Tym bardziej, że przecież nie wszystkie E są szkodliwe. Dzięki!

Odpowiedz
Baba Jedna 30 września 2013 - 18:53

OJ na pewno zajrzę do niej :)

Odpowiedz
lifemanagerka 30 września 2013 - 19:40

Chętnie przeczytam tę książkę jak wpadnie mi gdzieś w ręce :) obstawiam, że jakoś szczególnie mnie nie zaskoczy, ale takich wskazówek nigdy za wiele :).
Ja też mam w telefonie zainstalowaną aplikację z bazą tych różnych dodatków do pożywienia. Korzystam z niej kiedy bardzo chcę kupić coś, co ma E w składzie – sprawdzam czy to szkodliwe E ;)

Odpowiedz
Dorota 30 września 2013 - 20:12

Ja też myślałam, że generalnie u mnie nie ma co poprawiać. Oglądałam namiętnie program „Wiem, co jem” Katarzyny Bosackiej i wiele jej rad już od dawna stosuję. Nie chodzi przecież tylko o skład i różne chemiczne dodatki typu E… Żywność jest teraz bardzo przetworzona i modyfikowana genetycznie, czego nie jesteśmy w stanie wyczytać z etykiety. A z pewnością ma ona wpływ na stan naszego zdrowia.
Aplikację już sobie zainstalowałam, fajna sprawa :)

Odpowiedz
Paweł 30 września 2013 - 20:12

Już od jakiegoś czasu mam ochotę kupić i przeczytać tą książkę, bo sam nie lubię nadmiaru chemii w jedzeniu, choć sam jestem młodym chemikiem, ale zawsze znajduje sobie wymówkę, że jest coś ważniejszego do kupienia. Bardzo za mną przemawia mniejsza liczba zachorowań, bo należę do tzw. anginowców i laryngolog goni już mnie ze skalpelem. Jeśli by było coś co by mi pomogło zachować migdałki, to czemu nie spróbować? :)
Serdecznie pozdrawiam

Odpowiedz
Dorota 30 września 2013 - 21:06

Współczuję z tymi migdałkami.

Odpowiedz
okiemblondynki 30 września 2013 - 20:56

Mam czasem takie pobudki do zdrowego żywienia… jednak zawsze na końcu wygrywają czipsy, te z największą ilością oleju i dziwnych dodatków. Wiem, że pełno jest chemii w żywności, którą kupuję… Wiem! I wiem, że przez to dużo chorób jest, generalnie chyba najwięcej, ale nie potrafię. Mam nadzieję, że jak kiedyś zostanę matką, to przestawię swój tok życia o 180 stopni i zacznę o to dbać.

Odpowiedz
Dorota 30 września 2013 - 21:05

Czipsy to samo zło ;) Plasują się w czołówce niezdrowych produktów. Każdy to wie, ale ich smak często wygrywa.

Odpowiedz
Mariusz (smakpodniebienia.pl) 1 października 2013 - 05:55

Zrobisz jak zechcesz z tymi zdrowymi wpisami.
Co ważne, jeść zdrowo ale bez przesady! Wszytko do organizmu jest potrzebne. Jasne mniej słodyczy, czytać etykietki, wybierać mniejsze zło chemiczne. Ale nie dać się zwariować! Bo wtedy można sfiksować.
Smak jest ważny Doroto. Ale gdy zjesz chipsy, daj my na to, raz na 3 miesiące, nic złego się na stanie.

Odpowiedz
Dorota 1 października 2013 - 07:58

Chemia raczej do organizmu nie jest potrzebna. Zdrowe odżywianie nie znaczy od razu niesmaczne. Cofnij się 20-30 lat wstecz, czy jedzenie wtedy było jałowe i pozbawione smaku? Teraz dzięki różnym ulepszaczom, nasze kubki smakowe przestają rozróżniać smaki.
Pewnie, że nie ma co popadać w skrajności i jak się zje czipsy i słodycze raz na jakiś czas, nic się nie stanie. Warto jednak być świadomym co się je i co się kupuje, mając do wyboru masę produktów w sklepie, wybierać te najmniej przetworzone.

Odpowiedz
Małgosia 1 października 2013 - 12:21

Jestem zdecydowanie za wpisami o wyborze zdrowej żywności, jak unikać chemii itp. Bardzo ważny temat.

Odpowiedz
Jak to widzę ja 1 października 2013 - 13:54

Dobrze mieć taką książkę. Ja kompletnie nie orientuje się w tajnikach zdrowej żywności. Same podstawy. Z chęcią przeczytam kolejne wpisy o tej tematyce :)

Odpowiedz
Marzena 2 października 2013 - 15:11

Jestem wielka zwolenniczka zdrowego jedzenia i ten temat BARDZO mnie interesuje. Na pewno przeczytam ta ksiazke o ktorej piszesz (powiem siostrze, zeby mi ja przywiozla z Polski ;-), ale jak na razie mam na swoim koncie tez pare ksiazek o zdrowej zywnosci w wersji francuskiej, bo tutaj mieszkam. Jest to dla mnie wazna rzecz tez ze wzgledu na moje male dzieci, ktore rosna i buduja swoje przyszle i terazniejsze zdrowie. Chce im dac to co najlepsze i zdrowe. Chce od dziecka uczyc ich dobrych nawykow…Staram sie juz od dluzszego czasu kupowac dobre produkty na targu- „prosto od rolnika”, albo w sklepie ekologicznym. jets to drozsze, ale postanowilam, ze lepiej jest zjesc mniej ale lepszej jakosci…Kupuje tez owoce i warzywa nie spryskiwane i te ktore sa dostepne w sezonie. jesienia i zima jem jablka, latem czeresnie i pomidory itp…Musze przyznac, ze moje dzieci nie choruja, sa w pelnej formie :-) Zdecydowanie jestm za tym, zeby na blogu pojawily sie przepisy i posty o zdrowej zywnosci. Pozdrawiam!

Odpowiedz
Dorota 2 października 2013 - 16:27

Naprawdę super, że dbasz tak o to co jesz Ty i Twoja rodzina. Ja też staram się kupować zdrową żywność, owszem wymaga to większego wysiłku, ale przynajmniej korzyści z tego płynące są o wiele większe. Książka jest bardzo motywująca :)

Odpowiedz
Najlepsza kawa | Kameralna 3 października 2013 - 19:58

[…] przeczytaniu książki Julity Bator Zamień chemię na jedzenie, pierwszą rzeczą, którą zmieniłam w swoim żywieniu jest kawa. Uwielbiam kawę, na różne […]

Odpowiedz
Alucha 4 października 2013 - 10:13

Trafiłam dziś na wywiad z J. Bator http://natemat.pl/73249,zamien-chemie-na-jedzenie-julita-bator-najpierw-wyleczyla-dzieci-teraz-napisala-ksiazke-o-tym-czym-sie-trujemy
Zachwycił mnie, bo od jakiegoś czasu staram się zwracać uwagę na to co jem. Też jestem fanką „wiem co jem” :).
Zaczęłam szukać recenzji książki i tak trafiłam do Ciebie.
Dziękuję za ten wpis! Książkę lecę kupić :).

Pozdrawiam ciepło.

Odpowiedz
Dorota 4 października 2013 - 20:30

Też czytałam ten wywiad. Kup książkę, nie będziesz żałować. Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Cukier waniliowy i budyń waniliowy | Kameralna 24 listopada 2013 - 18:40

[…] [Inspiracja – Julita Bator Zamień chemię na jedzenie] […]

Odpowiedz
szczupła 13 kwietnia 2014 - 10:36

Interesuję się zdrowym odżywianiem, a dzięki tej książce stopniowo wprowadzam zmiany. Zaczęłam od jogurtu. Do tej pory sądziłam, że kupuję zdrowy bo naturalny jogurt bez żadnych chemicznych owoców, a okazało się, że ma w składzie szkodliwe mleko w proszku.

Odpowiedz
Kasia 3 grudnia 2014 - 09:18

Zdecydowanie jestem za! Już od dawna staram się wyeliminować niezdrowe jedzenie i zastąpić je naturalnymi, jak najmniej przetworzonymi produktami. Uwielbiam również sklepy zielarskie, które są skarbnicą takich produktów.
Niestety ciągle przegrywam walkę ze słodyczami :)
Książkę dodaję do swojej listy „do przeczytania”.

Pozdrawiam!

Odpowiedz
kasia 25 stycznia 2015 - 14:43

potwierdzam genialna książka, polecam każdemu, kto chce lub musi się zdrowo odżywiać

Odpowiedz
Magdalena Widłak-psychetee.pl 17 czerwca 2015 - 12:06

Jesteśmy za, wprowadzaj :)

Odpowiedz
Ama Maj 18 listopada 2015 - 21:04

Ja też staram się wprowadzać jedzenie bez chemii i nie powiem, pomocne są te książki Bator z przepisami, a nie tylko teorią:) a teraz i mogę przygotować święta bez chemii z jej najnowsza książką.

Odpowiedz
Kika 28 listopada 2015 - 15:21

Wykorzystywałam przepisy Julity Bator z tej
książki którą pokazujesz i naprawdę się sprawdziły. Bardzo lubię prostotę z
jaką autorka pisze swoje książki i przepisy. Udało jej się naprawdę przekonać
mnie do swoich racji. Teraz dorwałam ,,Święta bez Chemii” , bo zbliża się
Boże Narodzenie, a ja jak zwykle mam dylematy kulinarne, co ugotować i jakich
produktów użyć. Jest fajnie wydana, to mnie w sumie do niej najbardziej
przyciągnęło. I wg mnie warto do niej zajrzeć. Pozdrawiam wszystkie
gotujące bez chemii : )

Odpowiedz

Zostaw komentarz